sestdiena, 2014. gada 13. decembris

Vides pieejamība


Salaspils sociālajā centrā valda rosība, Ziemassvētku gaidīšanas laikā top balti eņģelīši, kas ir labestības simbols. Sociālais centrs cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ir kļuvis teju par otrajām mājām, pateicoties mobilajam pacēlājam. Nereti šī ir vienīgā iespēja, kā cilvēkiem ar invaliditāti izkļūt ārpus sava dzīvokļa. Šobrīd Dainai tas vairs nav aktuāli, jo dzīvo pirmajā stāvā, bet daudzus gadus tā arī viņai bija liela problēma. Kā skaidro sociālā centra vadītāja pacēlāja noslodze ikdienā ir liela, dienā to izmanto 5 līdz 6 cilvēki ratiņkrēslos. Tāpēc tas tiek izmantots tikai nokļūšanai dienas centrā, dažkārt arī ārstniecības iestādēs. Lai būtu iespējams no dzīvokļa izkļūt, kad vien ir tāda vēlme, tiek plānots īpašs vienreizējs pabalsts no pašvaldības. Paredzēts, ka vienam cilvēkam mobilā pacēlāja iegādei varētu tikt piešķirti 4000 eiro, bet pārējais finansējums jāgādā pašiem.
--> Read more...

ceturtdiena, 2014. gada 11. decembris

Alūksnē atjauno vēsturisku paviljonu

Aleksandra paviljons celts 19 gs. sākumā un ir versija, ka tas būvēts par godu Krievijas caram Aleksandram, kad tas cauri Vidzemei devās uz Pēterburgu un iegriezās arī Alūksnē. Paviljons ir senākā saglabājusies apgleznotā koka celtne āra apstākļos. Lai arī vēl daži darbi jāveic nākamajā sezonā, restauratori ir gandarīti par paveikto. Līdzekļus paviljona restaurācijas pabeigšanai Alūksnes muzejs guva iesaistoties pārrobežu projektā, tā ietvaros tika arī piesaistīti speciālisti, kas turpināja, pirms vairāk nekā 30 gadiem aizsākto Alūksnes jaunās pils interjera izpēti. Jau tolaik tika secināts, ka Barona Fīftinghofa laikā šeit telpu sienas un griesti bijuši ļoti grezni apgleznoti. Izpētes laikā arhīvā izdevies atrast 1898. gadā sastādītu pils inventāriju. Tāpēc nu ir skaidrs, kādiem mērķiem katra pils telpa reiz ir tikusi izmantota. Pagrabā un pirmajā stāvā telpas laika gaitā pārbūvētas mazākos apjomos, tāpēc šobrīd tiek izstrādāta restaurācijas metodika, lai tās varētu atgūt kādreizējo izskatu.



Vairāk video
--> Read more...

17. gadsimta ‘’Planētu parāde’’

Pils zālē iedegtas visas 46 sveces, savas vietas ieņēmuši mūziķi, ierodas arī planētas un dievības. Renesanses laikmetā cilvēki pazina tikai 7 planētas, tās pašas, kuras mēs šodien varam redzēt ar neapbruņotu aci. Cerot uz zvaigžņu labvēlību, planētas un dievības uz pili tika aicinātas valdniekam nozīmīgos dzīves gadījumos. 17 gadsimtā planētu parādē Drēzdenes pils pagalmā lūkojies arī tā laika Kurzemes hercogs Vilhelms, bet šodien renesanse laikmetā aizved Bauskas pils seno deju grupa ‘’Galms’’. Dejas veidotas pēc 15. un 16. gadsimta pierakstiem, bet dievību maskas un citus atribūtus pēc senajām gravīrām veidojusi māksliniece Tija Bušmane. Stundu garās izrādes laikā skatītāju rindās valda pilnīgs klusums, bet noslēgumā zāli pāršalc grandioza aplausu vētra.
--> Read more...

 

  © 2009 Ziņas Latvijā un Pasaulē